ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

Οικοσελίδα

Θεραπευτές

Επικοινωνία

Η Κινέζικη Ιατρική

Κινέζικη Διάγνωση

Κινέζικη Βοτανολογία

Βελονισμός
&
Θερμοθεραπεία με Μόξα

Κινέζικο Μασάζ
(Τούι Να)

Θεραπεία με Βεντούζες

Ενδείξεις

Συνδέσεις

 

 

 

Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trials
(WHO; 2003; 87 pages)

 

 

 

Guidelines on basic training
and safety in acupuncture (WHO/EDM, 1999, 35 p.)

 

 

 


Acupuncture and moxibustion of traditional Chinese medicine - UNESCO: Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity - 2010

 

 

 

 
Acupuncture-The Evidence: Kathy Sykes investigates the practice of Acupuncture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βελονισμός
Από τον Κίτρινο
Αυτοκράτορα στη
μαγνητική τομογραφία (MRI)

Τί είναι Βελονισμός;

Ο Βελονισμός είναι ένας κλάδος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής που περιλαμβάνει την εισαγωγή και τον επιδέξιο χειρισμό λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (γνωστά ως σημεία βελονισμού). Ο σκοπός του στην Κινέζικη ιατρική είναι να διεγείρει, ή να ισορροπήσει, τη ροή της σωματικής ενέργειας (η οποία αναφέρεται με τον όρο τσι) που πιστεύεται ότι επηρεάζει την φυσική λειτουργία του οργανισμού και την ικανότητά του να αυτοθεραπεύεται. Επομένως χρησιμοποιείται όχι μόνο ως θεραπευτική παρέμβαση αλλά και ως μέσο πρόληψης.

Ο βελονισμός είναι μια από τις πιο καθιερωμένες μεθόδους εναλλακτικής / συμπληρωματικής ιατρικής εκτός της Κίνας και της Ανατολής.

Τί προβλήματα αντιμετωπίζονται με Βελονισμό;

Στη Δύση, ο βελονισμός συχνά σχετίζεται με τα οφέλη που προσφέρει στον έλεγχο του πόνου, καθώς είναι μια δημοφιλής συμπληρωματική θεραπεία για τις έξεις. Ωστόσο, στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου θεραπευτή μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρύτερου φάσματος ασθενειών. Μπορεί να σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελεί τη μόνη θεραπεία, ενώ σε άλλες αποτελεί υποστηριχτική / συμπληρωματική θεραπεία.

Επί του παρόντος, η Παγκόσμια οργάνωση Υγείας (WHO) αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για περισσότερες από 40 κοινές διαταραχές, μερικές από τις οποίες αναφέρονται πιο κάτω:

Ωτορινολαρυγγολογικές Διαταραχές:
Πονόδοντοι, ωτίτιδες, ιγμορίτιδες, ρινίτιδεσ, λαρυγγίτιδες

Αναπνευστικές Διαταραχές:
Κρυολογήματα και γρίπες, βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες, εμφύσημα

Γαστρεντερικές Διαταραχές:
Τροφικές αλλεργίες, ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, έλκη, κολίτιδα

Διαταραχές του Κυκλοφορικού:
Υπέρταση, ψηλή χοληστερόλη, αρτηριοσκλήρωση, στηθάγχη

Διαταραχές του Ουρογεννητικού:
Κυστίτιδα, ακράτεια, νευρογενής κύστη, προστατίτιδα, υπερτροφία του προστάτη

Γυναικολογικές Διαταραχές:
Ανωμαλίας περιόδου,  ενδομητρίωση, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, υπογονιμότητα, ενοχλήσεις της εμμηνόπαυσης

Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος:
Επικονδυλίτιδα του αγκώνα "Tennis elbow", περιαρθρίτιδα του ώμου (παγωμένος ώμος), δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, ισχιαλγία, οσφυαλγία, αρθρίτιδες, σύνδρομο ρου καρπιαίου σωλήνα, ινομυαλγία

Ψυχοσυναισθηματικές και Νευρολογικές Διαταραχές:
Κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, πονοκέφαλοι & ημικρανίες, νευραλγία του τριδύμου, μεσοπλεύρια νευραλγία, παράλυση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ζαλάδα και βουητό στα αυτιά

Ποια είναι η επιστήμη πίσω από τον βελονισμό;

Η παραδοσιακή θεωρία του βελονισμού βασίζεται στη θεωρία της ενέργειας και των διαδρομών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί εντός του σώματος. Σύμφωνα με την Κινέζικη φιλοσοφία όταν το σώμα είναι υγιές, η ενέργεια κυκλοφορεί ομαλά στο σώμα μέσα σε μια σειρά καναλιών, γνωστών ως "μεσημβρινών". Όταν υπάρξει ένα μπλοκάρισμα στη ροή της, λόγω μιας αρρώστιας, ενός σωματικού ή συναισθηματικού τραύματος, η ροή της ενέργειας διαταράσσεται και ως αποτέλεσμα η υγεία κλονίζεται. Η εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού, πιστεύεται ότι βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα και συνεπώς στην αποκατάσταση της φυσικής ροής της ενέργειας σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η διαδικασία αυτο-ίασης του σώματος.

Ενώ δεν μπορούν να εξηγηθούν όλες οι επιδράσεις του βελονισμού χρησιμοποιώντας την συμβατική ιατρική, έχουν γίνει σημαντικές έρευνες που φανερώνουν το πως ο βελονισμός μπορεί να τονώσει το σώμα και να μειώσει τον πόνο. Κατά την εισαγωγή των βελόνων, πιστεύεται ότι διεγείρονται τοπικά νεύρα, μύες και ιστοί σε ολόκληρο το σώμα. Μία τέτοια διέγερση, ενθαρρύνει το σώμα να ελευθερώσει συγκεκριμένες χημικές ουσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ενδορφίνες και η σεροτινίνη. Οι ενδορφίνες αποτελούν τα φυσικά παυσίπονα τα οποία το σώμα μας ελευθερώνει σε καταστάσεις πόνου ή στρες. Η σεροτονίνη είναι και αυτή γνωστή για την βοήθεια που προσφέρει στην ανακούφιση του πόνου, αλλά είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις επιδράσεις της στη διάθεση, στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά. Αυτό βοηθά στην κατανόηση του πως μπορεί ο βελονισμός να θεραπεύσει αποτελεσματικά ορισμένα συναισθηματικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη.

Είναι ασφαλής ο βελονισμός;

Ο βελονισμός όταν ασκείται από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία βελονιστή είναι πολύ ασφαλής. Ο αριθμός των επιπλοκών που έχουν αναφερθεί είναι σχετικά μικρός, ωστόσο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης κάποιας βλάβης στον ασθενής, αν ασκείται λανθασμένα από έναν μη προσοντούχο θεραπευτή. Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε που έχει εκπαιδευτεί ο θεραπευτής μας και είναι ή όχι μέλος ενός αναγνωρισμένου επαγγελματικού συνδέσμου. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είτε αποστειρώνονται σε κλίβανο, είτε είναι προ-αποστειρωμένες και μίας χρήσεως.

Τί να αναμένετε;

Η Εξέταση:

Κατά την πρώτη επίσκεψη, όπως κάθε θεραπευτής έτσι και ο βελονιστής λαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και κάνει μια εκτίμηση της γενικής κατάστασης της υγείας σας. Πολλοί βελονιστές μπορεί επίσης να σας κάνουν ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής σας, όπως τις διατροφικές σας συνήθειες και τις συνθήκες και την ποιότητα του ύπνου. Στην Κινέζικη ιατρική διάγνωση, πιστεύεται ότι η γλώσσα και ο σφυγμός δίνουν μία ένδειξη του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος και επομένως είναι σύνηθες για τον θεραπευτή σας να σας ζητήσει να εξετάσει την γλώσσα σας και να πάρει τον σφυγμό σας και από τους δύο καρπούς.

Η Θεραπεία:

Σε μια συνεδρία βελονισμού συνήθως θα σας ζητηθεί να καθίσετε ή να ξαπλώσετε. Είναι σύνηθες να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε μερικά ρούχα έτσι ώστε ο βελονιστής να έχει πρόσβαση στα κατάλληλα σημεία βελονισμού σιο σώμα σας. Αφού ο βελονιστής αναγνωρίσει τα σημεία που θα χρησιμοποιηθούν, αποστειρώνεται το δέρμα στην περιοχή και εισάγονται οι βελόνες. Ο αριθμός των βελόνων που χρησιμοποιούνται σε κάθε συνεδρία, εξαρτάται από τη μορφή βελονισμού που ασκείται από τον εκάστοτε βελονιστή σας καθώς και από την υπό θεραπεία ασθένεια. Οι βελόνες παραμένουν στο σώμα για περίπου 20 ως 30 λεπτά.

Τι να περιμένω να νιώσω;

Κατά την αρχική εισαγωγή της βελόνας μπορεί να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα καθώς η βελόνα διαπερνά το δέρμα, το οποίο όμως δεν πρέπει να είναι επώδυνο. Μόλις η βελόνα εισέλθει στο σωστό βάθος και τύχει του κατάλληλου χειρισμού, ο ασθενής συνήθως νιώθει ένα μούδιασμα ή έναν απαλό πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η βελόνα μπορεί να μη γίνει καθόλου αισθητή. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της διέγερσης που θέλει να επιτύχει ο βελονιστής. Σε περίπτωση που αισθανθείτε πόνο να ενημερώσετε άμεσα τον βελονιστή σας γιατί ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την βελόνα. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι βρίσκουν τον βελονισμό πολύ χαλαρωτικό.

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δω κάποια διαφορά στην κατάσταση μου;

Όπως και στις περισσότερες θεραπείες αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τη φύση του προβλήματός σας. Σε ορισμένες οξείες καταστάσεις μια και μόνο συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή για να υπάρξει βελτίωση, ενώ για άλλα πιο χρόνια προβλήματα μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον 3~4 συνεδρίες. Σε συνδυασμό με τον βελονισμό μπορεί να σας συστηθούν Κινέζικα βότανα ή και μασάζ και μπορεί να σας δοθούν και συμβουλές για τη διατροφή σας. Όλα αυτά μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού.

ΑΡΘΡΑ:

 • An Introduction to Acupuncture and How It Works (Dharmananda)
 • Acupuncture - Overview - Introduction (NHS Choices)
 • Acupuncture (MedicineNet.com)
 • Acupuncture (Wikipedia, the free encyclopedia)
 •  

  Για να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο με τα τελευταία νέα για την Ανατολική Ιατρική, μελέτες, συνταγές και συμβουλές υγείας, παρακαλώ κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί και καταχωρήστε τα στοιχεία σας. Ένα Email θα σας αποσταλεί στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε ώστε να λαμβάνετε το δελτίο.

  Εγγραφή για Ενημερωτικό Δελτίο

  ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΜΕΣΟΥ: Αρχιεπ. Μακαρίου 22, Πολυκ. ΚΛΕΑ, Διαμ. 401          Τηλ / Φαξ: + 357 - 25574900
  ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Χρίστου Τσιάρτα 24, Πολυκ. ΕΛΜΑ 1, Διαμ. 44          Τηλ: + 357 - 22376294
  ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΦΟΥ: Μάνης 24
  Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: acupuncture@cytanet.com.cy


  This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify.This site complies with the HONcode standard for trustworthy health information: verify here. This site was compiled by the Chinese Medical Centre of Cyprus and its mission is to inform the general public about the Chinese medical practices offered by the staff of the centre. It is for information only. If you feel unwell you should seek advice from a qualified health care professional. Our mission is to provide effective holistic health care using acupuncture, herbs, and massage. We do not actively collect any data about website visitors. This site is entirely funded by the Chinese Medical Centre of Cyprus, without any sponsorship or advertisement, and we do not host any form of advertising. This site contains links to external sources. We try to ensure we only link to reputable websites but we cannot guarantee the quality and accuracy of information contained on internet pages not compiled by the Chinese Medical Centre of Cyprus. This page was last updated in 22/04/2015 by Dr. Charis Theocharous.