ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

Οικοσελίδα

Θεραπευτές

Επικοινωνία

Η Κινέζικη Ιατρική

Κινέζικη Διάγνωση

Κινέζικη Βοτανολογία

Βελονισμός
&
Θερμοθεραπεία με Μόξα

Κινέζικο Μασάζ
(Τούι Να)

Θεραπεία με Βεντούζες

Ενδείξεις

Συνδέσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κινέζικη Βοτανική Ιατρική
Ο Κύριος Κλάδος της Π.Κ.Ι. στην Κίνα

Η βοτανική ιατρική είναι μακράν ο παλαιότερος και περισσότερο εμπλουτισμένος κλάδος στο δένδρο της Κινέζικης υγείας και θεραπείας. Περισσότερα από τριακόσια βότανα που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, έχουν ιστορία που ξεπερνά τα 2.000 χρόνια. Σε όλη αυτή την διάρκεια, αποκτήθηκε τεράστια εμπειρία, η οποία προσανατολίστηκε στην τελειοποίηση των κλινικών τους εφαρμογών. Σύμφωνα με Κινέζικες κλινικές μελέτες, αυτά τα βότανα, και άλλα που προστέθηκαν στην λίστα των χρήσιμων στοιχείων κατά τους μετέπειτα αιώνες, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των σύγχρονων φαρμακευτικών αγωγών, να μειώσουν τις παρενέργειες τους και σε ορισμένες περιπτώσεις να τις αντικαταστήσουν τελείως.

Στην Κίνα, οι δύο πιο συνηθισμένες μέθοδοι εφαρμογής βοτανικών θεραπειών είναι η δημιουργία ενός αφεψήματος (ενός δυνατού τσαγιού το οποίο πρέπει να σιγοβράσει για περίπου μια ώρα ή και περισσότερο) και η δημιουργία μεγάλων σφαιρικών χαπιών με βάση το μέλι. Και οι δύο αυτές μορφές αντιμετωπίζονται με πολλή αντίδραση στις δυτικές χώρες. Τα τσάγια θεωρούνται πολύ χρονοβόρα, δύσοσμα και έχουν απαίσια γεύση για να μπορούν να δικαιολογήσουν τη χρήση τους, τα δε χάπια (σβόλοι) από μέλι είναι κολλώδη, δύσκολα στο μάσημα και έχουν άσχημη γεύση. Έτσι, έχουν αναπτυχθεί καινούργιες πιο αποδεκτές μέθοδοι για περισσότερες εφαρμογές.

Οι δύο δημοφιλείς μέθοδοι προς αντικατάσταση των Κινέζικων παρασκευασμάτων είναι τα εκχυλίσματα σε σκόνη (ή κόκκους) και τα μαλακά και εύκολα στην κατάποση δισκία ή κάψουλες. Τα εκχυλίσματα παρασκευάζονται από μία μεγάλη ποσότητα τσαγιού από την οποία αφαιρείται το νερό και παράγεται μία σκόνη από μικροσκοπικούς σβόλους. Τη σκόνη την παίρνουμε είτε απευθείας με λίγο νερό είτε τη διαλύουμε σε ζεστό νερό για να φτιάξουμε τσάι. Τα δισκία και οι κάψουλες περιέχουν είτε σκόνη βοτάνων, είτε αποξηραμένα εκχυλίσματα, είτε συνδυασμό και των δύο. Αν και βολικά, εντούτοις κάποιος πρέπει να πάρει μια σημαντική ποσότητα από αυτά τα προπαρασκευασμένα σκευάσματα (σε σύγκριση με την ποσότητα φαρμάκων που παίρνει κάποιος. Για παράδειγμα, η δόση κυμαίνεται για τα αποξηραμένα εκχυλίσματα από 1 έως 2 κουταλάκια του τσαγιού κάθε φορά, δυο με τρεις φορές την ημέρα, και για τα δισκία ή τις κάψουλες από 3 έως 8 μονάδες κάθε φορά, δυο με τρεις φορές τη μέρα.

Τα υλικά των βοτάνων που χρησιμοποιούνται σε όλα αυτά τα παρασκευάσματα συλλέγονται από φυσικές προμήθειες ή καλλιεργούνται, συνήθως στην Κίνα (κάποιες προέρχονται από την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, ή αλλού). Εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνται περίπου 6000 είδη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται περίπου 1000 ζωικά προϊόντα και πάνω από 100 ανόργανες ουσίες. Όλα αυτά ταξινομούνται υπό τον γενικό όρο "βότανα". Τα βότανα καθαρίζονται, μουλιάζονται, κόβονται σε φέτες. Στη συνέχεια τα υλικά αυτά συνδυάζονται σε μια φόρμουλα, της οποίας τα συστατικά οι ποσότητες τους εξαρτώνται από τη φύση της κατάστασης που πρέπει να θεραπευτεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας θεραπευτής της Κινέζικης Ιατρικής σχεδιάζει μια συγκεκριμένη φόρμουλα για έναν ασθενή, την οποία στη συνέχεια τροποποιεί συχνά ανάλογα με την πορεία της θεραπείας. Σε άλλες περιπτώσεις, επιλέγονται προκατασκευασμένες φόρμουλες χωρίς της οποιαδήποτε τροποποίηση. Το αποτέλεσμα παρακολουθείται και σύμφωνα με αυτό αποφασίζεται κατά πόσον θα συνεχιστεί η χρήση της παρούσας φόρμουλας, θα αντικατασταθεί από μια άλλη.

Κατά κανόνα, οξείες καταστάσεις (ασθένειες που εκδηλώνονται ξαφνικά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης) αντιμετωπίζονται για μια περίοδο 1~30 ημερών. Εάν για παράδειγμα μια γρίπη ή ένας έρπητας διαγνωστούν αρκετά ενωρίς, με θεραπεία μιας ή δυο ημερών μπορούμε να προλάβουμε την περαιτέρω εξέλιξη της ασθένειας. Στην περίπτωση μιας οξείας ηπατίτιδας με ίκτερο, τότε ίσως απαιτηθεί θεραπεία 15-30 ημερών. Για χρόνιες ασθένειες (αυτές που υφίστανται για πολλούς μήνες ή χρόνια), ο χρόνος της θεραπείας συχνά εξαρτάται από τη δοσολογία των βοτάνων και την ικανότητα του ατόμου να ακολουθήσει τα κατάλληλα βήματα (πιθανόν αλλαγή διατροφής, μείωση του στρες και αύξηση της άσκησης) προκειμένου να ξεπεράσει την ασθένεια του. Με μεγάλη δόση βοτάνων, οι περισσότερες χρόνιες παθήσεις μπορούν να ελεγχθούν (και μερικές φορές να θεραπευτούν) με μια θεραπεία διάρκειας τριών μηνών. Εάν η ημερήσια δόση μειωθεί (εξαιτίας ανικανότητας λήψης μεγαλύτερης δόσης), ο χρόνος θεραπείας μπορεί να αυξηθεί σε 6~12 μήνες. Παραδείγματα χρόνιων παθήσεων είναι αυτοάνοσα νοσήματα και εκφυλιστικές παθήσεις των ηλικιωμένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα βότανα λαμβάνονται καθημερινά, για ακαθόριστο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει και με κάποια φάρμακα. Αυτό συμβαίνει συχνά σε καταστάσεις όπου υπάρχουν γενετικές ασθένειες ή μόνιμες βλάβες που δεν μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως, προβλήματα των ηλικιωμένων και ασθένειες που έχουν αφεθεί για πολύ καιρό χωρίς θεραπεία,

Ο κύριος λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι Δυτικοί στρέφονται στα Κινέζικα βότανα παρά στα τοπικά βότανα είναι η τεράστια εμπειρία από τη χρήση των Κινεζικών υλικών. Σε κάθε επαρχία της Κίνας υπάρχουν μεγάλες σχολές παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής, ερευνητικά ινστιτούτα, και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπου χιλιάδες θεραπευτές εκπαιδεύονται κάθε χρόνο και αποκτούν εμπειρία στη χρήση των βοτάνων. Η γραπτή κληρονομιά της Κινέζικης ιατρικής είναι αρκετά πλούσια. Αρχαία βιβλία διατηρούνται, με αυξανόμενο αριθμό πρόσθετων σχολίων. Νέα βιβλία γράφονται από θεραπευτές που έχουν προσωπική εμπειρία πολλών δεκαετιών ή από συγγραφείς που διερευνούν την πλούσια βιβλιογραφία των νεοτέρων χρόνων και ταξινομούν τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε σωστές κατηγορίες.

Η Διαφορά μεταξύ της Κινέζικης και της Δυτικής Βοτανικής Ιατρικής:

Η βασική διαφορά μεταξύ της Κινέζικης και της Δυτικής Βοτανικής ιατρικής έγκειται στο ότι τα Κινέζικα βότανα ισορροπούνται και συνδυάζονται σε φόρμουλες. Τα κινέζικα βότανα σπάνια χορηγούνται μόνα τους ή ακόμη και σε ομάδες βοτάνων με παρόμοιες ιδιότητες. Στην Αγγλική και Δυτική βοτανολογία δεν είναι ασηνίθιστο να χορηγείται ένα μεμονωμένο βότανο, ή αν χρησιμοποιούνται πολλά βότανα να είναι με παρόμοιες λειτουργίες και να θεραπεύσουν μια και μόνο όψη της ασθένειας ή της ανισορροπίας. Στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται τυποποιημένα εκχυλίσματα βοτάνων ολοένα και περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό, τα φυτικά φάρμακα πλησιάζουν, όσον αφορά τις δράσεις τους, στα χημικά φάρμακα. Στα τυποποιημένα εκχυλίσματα υπάρχει μόνο ένα από τις πολλές δωδεκάδες αλκαλοειδών που θα λαμβάνονταν αν χρησιμοποιείτο ολόκληρο το βότανο. Για παράδειγμα το φυτό "Υδραστίδα η Καναδική" είναι ένα πολύ δημοφιλές και πανίσχυρο βότανο με περίπου 200 γνωστά αλκαλοειδή. Σε ένα τυποποιημένο εκχύλισμα ίσως επιλέγεται μόνο ένα από αυτά τα αλκαλοειδή το οποίο αντιστοιχεί σε μια ειδική και όχι στην ολιστική χρήση του φυτού "Υδραστίδα η Καναδική". Σε αντίθεση, τα Κινέζικα βότανα χορηγούνται σε φόρμουλες οι οποίες μπορεί να περιέχουν μέχρι και 20 βότανα τα οποία συνεργάζονται για να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σώμα, στη ψυχή και στο πνεύμα. Σκοπός της Κινέζικης βοτανικής θεραπείας είναι να εξισορροπήσει και να αποκαταστήσει τη συνολική υγεία του σώματος. Συνεπώς, μια φόρμουλα βοτάνων για το κοινό κρυολόγημα θα περιέχει βότανα που όχι μόνο θα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως βήχα και φτάρνισμα, αλλά θα περιλαμβάνει και βότανα που θα ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θα εξισορροπούν το "τσι". Με κάθε θεραπεία το σώμα γίνεται πιο δυνατό και πιο ισορροπημένο έτσι ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτο σε ασθένειες στο μέλλον.

Ενδείξεις

Η Κινέζικη βοτανική ιατρική θεραπεύει ολόκληρο το φάσμα των ασθενειών του ανθρώπου. Θεραπεύει οξείες ασθένειες, όπως κρυολόγημα και γρίπη, καθώς και χρόνιες ασθένειες, όπως αλλεργίες, γυναικολογικές διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνιες ιογενείς ασθένειες και  εκφυλιστικές παθήσεις των ηλικιωμένων. Πιο συγκεκριμένα, η Κινέζικη βοτανική ιατρική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προώθηση της ικανότητας του σώματος να θεραπεύεται και να αναρρώνει.

Προφυλάξεις

Η κύρια προφύλαξη των Δυτικών όσον αφορά στη χρήση της Κινέζικης βοτανικής ιατρικής είναι ο σεβασμός στην πολυπλοκότητα της. Συνήοως δεν προκαλούνται οποιαδήποτε προβλήματα από το συνδυασμό της Κινέζικης βοτανικής θεραπείας και της Δυτικής ιατρικής - όπως στη σύγχρονη Κίνα, η ούτω καλούμενη "νέα ιατρική" συνδυάζει δυτικού τύπου εργαστηριακό εξοπλισμό και βιοχημεία με παραδοσιακές Κινέζικες θεωρίες για την ασθένεια. Δυσκολίες προκύπτουν όταν οι Δυτικοί παραγνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στην Κινέζικη βοτανική θεραπεία και στην Ευρωπαϊκή λαϊκή ιατρική, στην τοπική Αμερικανική ιατρική, στην ομοιοπαθητική και άλλες εναλλακτικές θεραπείες οι οποίες χρησιμοποιούν βότανα, και επιχειρούν να θεραπευτούν με ένα μείγμα από βότανα από μια ποικιλία συνταγών. Πολλά βιβλία τα οποία αναφέρουν την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική ως εναλλακτική θεραπεία προτρέπουν τους αναγνώστες τους να συμβουλεύονται ένα προσοντούχο θεραπευτή και να παίρνουν τις συνταγές που αυτός τους δίνει πιστά, χωρίς να κάνουν αυθαίρετες αλλαγές.

ΑΡΘΡΑ:

 • About Chinese herbal medicine (Register of Chinese Herbal Medicine)
 • An Introduction to Chinese Herbs (Dharmananda)
 • Dosage and Form of Herbs (Dharmananda)
 • Chinese Herbology (Wikipedia, the free encyclopedia)
 •  

  Για να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο με τα τελευταία νέα για την Ανατολική Ιατρική, μελέτες, συνταγές και συμβουλές υγείας, παρακαλώ κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί και καταχωρήστε τα στοιχεία σας. Ένα Email θα σας αποσταλεί στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε ώστε να λαμβάνετε το δελτίο.

  Εγγραφή για Ενημερωτικό Δελτίο

  ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΜΕΣΟΥ: Αρχιεπ. Μακαρίου 22, Πολυκ. ΚΛΕΑ, Διαμ. 401          Τηλ / Φαξ: + 357 - 25574900
  ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Χρίστου Τσιάρτα 24, Πολυκ. ΕΛΜΑ 1, Διαμ. 44          Τηλ: + 357 - 22376294
  ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΦΟΥ: Μάνης 24
  Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: acupuncture@cytanet.com.cy


  This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify.This site complies with the HONcode standard for trustworthy health information: verify here. This site was compiled by the Chinese Medical Centre of Cyprus and its mission is to inform the general public about the Chinese medical practices offered by the staff of the centre. It is for information only. If you feel unwell you should seek advice from a qualified health care professional. Our mission is to provide effective holistic health care using acupuncture, herbs, and massage. We do not actively collect any data about website visitors. This site is entirely funded by the Chinese Medical Centre of Cyprus, without any sponsorship or advertisement, and we do not host any form of advertising. This site contains links to external sources. We try to ensure we only link to reputable websites but we cannot guarantee the quality and accuracy of information contained on internet pages not compiled by the Chinese Medical Centre of Cyprus. This page was last updated in 22/04/2015 by Dr. Charis Theocharous.