ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

Οικοσελίδα

Θεραπευτές

Επικοινωνία

Η Κινέζικη Ιατρική

Κινέζικη Διάγνωση

Κινέζικη Βοτανολογία

Βελονισμός
&
Θερμοθεραπεία με Μόξα

Κινέζικο Μασάζ
(Τούι Να)

Θεραπεία με Βεντούζες

Ενδείξεις

Συνδέσεις

 

 

 


Overview of Traditional Chinese Medicine
Beverly Burns, MS, L.Ac.
May 30, 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κινέζικη Ιατρική
Τρεις Χιλιάδες Χρόνια Εξέλιξης

Η κινεζική ιατρική είναι ένα πλήρες και ανεξάρτητο σύστημα θεωρίας και πρακτικής που έχει αναπτυχθεί εδώ και πάνω από δυο χιλιετίες. Βασισμένη σε αρχαία κείμενα, είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς διαδικασίας κριτικής σκέψης καθώς και εκτεταμένων κλινικών παρατηρήσεων και δοκιμών. Αντιπροσωπεύει μια λεπτομερή διατύπωση και αναδιατύπωση υλικών από αναγνωρισμένους κλινικούς και θεωρητικούς. Στηρίζεται όμως και στη φιλοσοφία, τη λογική, την ευαισθησία και τις συνήθειες ενός πολιτισμού εντελώς ξένου προς το δικό μας, γι' αυτό και έχει αναπτύξει τη δική της αντίληψη για το σώμα, την υγεία και την ασθένεια.

Μέσα στην Ανατολίτικη κοσμοθεωρία, ένας ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας ζωντανός μικρόκοσμος, ένα σύμπαν σε μικρογραφία, ο απόγονος του Ουρανού και της Γης, μια σύντηξη κοσμικών και επίγειων δυνάμεων. Οι άνθρωποι αναγνωρίζονται σαν όντα έχοντα ψυχή με αυτογνωσία που ενσωματώνεται σε φυσική μορφή. ό αόρατο και το ορατό, η ψυχή και το σώμα, είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα: το σώμα παρέχει καταφύγιο για το μυαλό, και το πνεύμα που φωλιάζει ασφαλές μέσα στο σώμα, ζωντανεύει τη φυσική ζωή.

Ενώ η σύγχρονη ιατρική βασίζεται στην Καρτεσιανή και Νευτώνεια επιστήμη, η Κινεζική ιατρική ενσωματώνεται μέσα στη φιλοσοφία της φύσης. Ένα αξίωμα της Κινεζικής Ιατρικής είναι ότι με την παρατήρηση μοτίβων στο φυσικό κόσμο, γίνεται γνωστή και η δυναμική της ανθρώπινης φύσης � όπως είναι πάνω έτσι είναι και κάτω. Ο κόσμος είναι μια μοναδική, αδιάρρηκτη ολότητα που υφίσταται τόσο εκτός όσο και εντός. Η λογική της Κινεζικής Ιατρικής βασίζεται στη λογική των αντιστοιχιών: πράγματα που σχετίζονται με το ίδιο πράγμα, σχετίζονται και μεταξύ τους. Η ανθρώπινη φυσιολογία και ταυτότητα στην Κινέζική Ιατρική προχωρούν με την υπόθεση ότι κάθε άτομο είναι ένα σύμπαν σε μικρογραφία, άρα οι ίδιες δυνάμεις που σχηματίζουν το μακρόκοσμο στροβιλίζουν μέσα στον καθένα μας, οργανώνοντας το εσωτερικό μας. Η ζωή προκύπτει από την μαγνητική αλληλεπίδραση των πολικών δυνάμεων Γιανγκ και Γιν, Ουρανού και Γης, ζέστης και κρύου, ήλιου και σκιάς, ξηρασίας και υγρασίας, καλοκαιριού και χειμώνα. Ακριβώς όπως αυτοί οι διαχωρισμοί είναι σχετικοί έτσι και όλες οι διαδικασίες τις ζωής αντιμετωπίζονται σαν ένα μωσαϊκό συνδεδεμένων σχέσεων και συνθηκών.

Εν ολίγοις, το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζεται σαν ένα οικοσύστημα και η γλώσσα της Κινεζικής Ιατρικής βασίζεται σε μεταφορές από τη φύση. Ο κάθε άνθρωπος έχει μια μοναδική περιοχή για να χαρτογραφηθεί, μια ανθεκτική αλλά κ ευαίσθητη οικολογία που πρέπει να διατηρηθεί. Όπως ο κηπουρός προσαρμόζει την άρδευση και το λίπασμα, έτσι και οι παραδοσιακοί Κινέζοι γιατροί χρησιμοποιούν τον βελονισμό, τα βότανα, την τροφή, το μασάζ (Τούι Να) και την άσκηση (Τάι Τσι και Τσι Γκονγκ) για να αποκαταστήσουν και να διατηρήσουν την υγεία.

Η υγεία είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας μεταξύ ανταγωνιστικών δυνάμεων. Με απλά λόγια, η διάγνωση αναγνωρίζει την ανισορροπία, ενώ η θεραπεία στοχεύει στην επαναφορά της αρμονίας. Ενώ στη Δυτική ιατρική, η διάγνωση είναι μια προσπάθεια να καθοριστεί η ασθένεια, στην Κινεζική Ιατρική ο στόχος είναι να αναγνωριστούν μοτίβα δυσαρμονίας. Η υγεία θεωρείται ως η ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται σωστά σε μια ποικιλία προκλήσεων και παράλληλα να διατηρεί την ισορροπία, την ακεραιότητα και την συνάφεια.

Η οντολογία και η παθολογία συνδέονται στενά: το πώς οι άνθρωποι αρρωσταίνουν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ποιοι είναι. Η θεωρία της Κινεζικής Ιατρικής είναι ολογραφική: η κάθε όψη της σωματικής ζωής αντικατοπτρίζει το σύνολο του οποίου είναι μέρος, όλα τα μέρη είναι σε συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ τους, και γενικά μοτίβα αντιγράφονται σε κάθε επίπεδο της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι κατηγορίες ταξινόμησης στην Κινεζική Ιατρική είναι αλληλεξαρτώμενες, βρίσκονται σε μια συνέχεια και δεν είναι ούτε σταθερές ούτε απόλυτες. Το σώμα αντιμετωπίζεται κυρίως ως λειτουργική παρά δομική οντότητα.

Πως λειτουργεί η Κινέζική Ιατρική;

Η Κινέζικη Ιατρική λειτουργεί μέσω της επαναφοράς της ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα. Αυτό σημαίνει ισορροπία ανάμεσα στο Γιν και στο Γιανγκ, ισορροπία ανάμεσα ατα πέντε στοιχεία, ισορροπία ανάμεσα στα όργανα και ισορροπία ανάμεσα στα θεμελιώδη συστατικά του σώματος. Αυτή η ισορροπία επαναφέρεται με την τόνωση της θετικής ενέργειας του σώματος και με την εξάλειψη της οποιασδήποτε αρνητικής ενέργειας.

Πως ένας θεραπευτής Κινεζικής Ιατρικής καθορίζει τι είναι εκτός ισορροπίας;

Οι θεραπευτές της Κινεζικής Ιατρικής διαγιγνώσκουν τι είναι εκτός ισορροπίας στο σώμα ενός ανθρώπου με τη χρήση τεσσάρων βασικών διαγνωστικών μεθόδων. Η πρώτη είναι μια σειρά ερωτήσεων για τα σημεία, τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και την πορεία της ασθένειας. Η δεύτερη είναι η οπτική παρατήρηση του προσώπου, του σώματος, και ιδιαίτερα της γλώσσας και του επιστρώματός της. Η τρίτη είναι η ακρόαση της φωνής και του ήχου της αναπνοής, καθώς και η όσφρηση της οσμής του σώματος και των εκκρίσεων του. Και η τέταρτη είναι η ψηλάφηση διαφόρων περιοχών του σώματος και ιδιαίτερα του σφυγμού και στους δυο καρπούς. Με το συνδυασμό των σημείων και συμπτωμάτων, την εξέταση της γλώσσας και την εξέταση του σφυγμό ο θεραπευτής μπορεί να καθορίσει το είδος της δυσαρμονίας που χρειάζεται εξισορρόπηση.         Περισσότερα��

Πως επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση;

Εάν κάτι είναι πολύ ζεστό προσπαθούμε να το κρυώσουμε, εάν κάτι είναι πολύ κρύο προσπαθούμε να το ζεστάνουμε, εάν κάτι είναι πολύ υγρό προσπαθούμε να το στεγνώσουμε, εάν κάτι είναι πολύ ξηρό προσπαθούμε να το υγράνουμε, εάν κάτι είναι πάρα πολύ προσπαθούμε να το μειώσουμε, αν κάτι είναι πολύ λίγο προσπαθούμε να το αυξήσουν, εάν κάτι είναι μπλοκαρισμένο προσπαθούμε να το κινήσουμε, και αν κάτι ρέει ακανόνιστα προσπαθούμε να το κάνουμε να ρέει ομαλά.

Ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για επαναφορά της ισορροπίας στο σώμα;

Οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για επαναφορά της ισορροπίας είναι η Κινεζική βοτανική ιατρική και ο βελονισμός. Τα Κινέζικα βότανα είτε χορηγούνται εσωτερικά είτε να εφαρμόζονται εξωτερικά. Με το βελονισμό προσπαθούμε να ομαλοποιήσουμε τη ροή της ζωτικής ενέργειας (γνωστής �τσι�) και του αίματος μέσα στο σώμα, είτε με εισαγωγή πολύ λεπτών αποστειρωμένων βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος είτε με θέρμανση των εν λόγω σημείων. Επιπλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θεραπευτικό μασάζ (Τούι Να), μπορούμε επίσης να συστήσουμε θεραπευτικές ή προληπτικές ασκήσεις και συνήθως συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, όλα σύμφωνα με τις θεωρίες της Κινεζικής Ιατρικής.

Σε τι ωφελεί η Κινεζική Ιατρική;

Η κινεζική Ιατρική είναι ένα πλήρες ιατρικό σύστημα που προσπαθεί να θεραπεύσει μια πλήρη γκάμα ασθενειών, οξέων και χρόνιων, τραυματικών, μεταδοτικών, και εσωτερικά προερχόμενων. Με αυτά ειπωμένα, αν μια ασθένεια είναι εξαιρετικά κακοήθης ή σε πολύ προχωρημένο στάδιο, και ειδικά αν υπάρχουν σοβαρές αλλαγές στον οργανικό ιστό, η Κινεζική Ιατρική από μόνη της ορισμένες φορές δεν είναι αρκετά ισχυρή ή είναι πολύ αργή. Η Κινεζική Ιατρική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αρχή κάθε ασθένειας ή για ασθένειες για τις οποίες η Δυτική Ιατρική είτε δεν έχει μια εξήγηση για το πως εκδηλώνονται είτε δεν έχει αποτελεσματική θεραπεία. Επιπλέον, μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία ανάρρωσης όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την Δυτική Ιατρική.          Περισσότερα ��

Είναι ασφαλής η Κινεζική Ιατρική;

Όταν εφαρμόζονται σωστά από προσοντούχους επαγγελματίες θεραπευτές, ο βελονισμός και η Κινέζικη Βοτανική Ιατρική είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Στην πραγματικότητα, όταν εφαρμόζονται σωστά, δεν έχουν καθόλου παρενέργειες και δεν προκαλούν καμία ιατρογενή ασθένεια. Εάν ο ασθενής αναφέρει παρενέργειες από μια Κινέζικη Ιατρική θεραπεία, ο θεραπευτής τροποποιεί τη θεραπεία μέχρι να επιτευχθεί θεραπεία χωρίς παρενέργειες. Αυτό γίνεται γιατί η Κινέζικη Ιατρική προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία σε ολόκληρο το άτομο, όχι μονο σε ένα μέρος του. Οι παρενέργειες σημαίνουν ότι υπάρχει ανισορροπία η οποία χρειάζεται να διορθωθεί.

ΑΡΘΡΑ:

 • Understanding Chinese Medicine: What is it? (Misha Ruth Cohen)
 • Traditional Chinese medicine (Wikipedia, the free encyclopedia)
 • Understanding Chinese Medicine (Dharmananda)
 •  

  Για να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο με τα τελευταία νέα για την Ανατολική Ιατρική, μελέτες, συνταγές και συμβουλές υγείας, παρακαλώ κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί και καταχωρήστε τα στοιχεία σας. Ένα Email θα σας αποσταλεί στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε ώστε να λαμβάνετε το δελτίο.

  Εγγραφή για Ενημερωτικό Δελτίο

  ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΜΕΣΟΥ: Αρχιεπ. Μακαρίου 22, Πολυκ. ΚΛΕΑ, Διαμ. 401          Τηλ / Φαξ: + 357 - 25574900
  ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Χρίστου Τσιάρτα 24, Πολυκ. ΕΛΜΑ 1, Διαμ. 44          Τηλ: + 357 - 22376294
  ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΦΟΥ: Μάνης 24
  Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: acupuncture@cytanet.com.cy


  This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify.This site complies with the HONcode standard for trustworthy health information: verify here. This site was compiled by the Chinese Medical Centre of Cyprus and its mission is to inform the general public about the Chinese medical practices offered by the staff of the centre. It is for information only. If you feel unwell you should seek advice from a qualified health care professional. Our mission is to provide effective holistic health care using acupuncture, herbs, and massage. We do not actively collect any data about website visitors. This site is entirely funded by the Chinese Medical Centre of Cyprus, without any sponsorship or advertisement, and we do not host any form of advertising. This site contains links to external sources. We try to ensure we only link to reputable websites but we cannot guarantee the quality and accuracy of information contained on internet pages not compiled by the Chinese Medical Centre of Cyprus. This page was last updated in 22/04/2015 by Dr. Charis Theocharous.